Založ si blog

Zamestnanecké samosprávy

Ako vyzerá v ekonomickej demokracii zamestnanecká samospráva?

Činnosť všetkých výrobných podnikov demokraticky kontrolujú zamestnanci. Na rozhodovaní sa zúčastňujú priamo hlasovaním a takisto si volia vlastné vedenie so zachovaním princípu jeden člen samosprávy rovná sa jeden hlas. Rovnako sa podieľajú aj na rozdeľovaní hospodárneho výsledku. Takže, čím viac podnik prosperuje, tým viac si môžu členovia zamestnaneckej samosprávy rozdeliť.

 

Zamestnanci zodpovedajú za nerušený chod fabriky; za organizáciu práce, pracovnú disciplínu, technológie produkcie, aké sú výrobné náklady a ako sa rozdelí čistý zisk. Od podnikov sa nežiada rovnostársky rozdeľovať zisky. Rovnostárske zámery musia byť vyvážené vo vzťahu k potrebe motivovať a udržať dobrých pracovníkov. Najlepšie je vyššie odmeňovať vysokokvalifikovaných pracovníkov, služobne starších a pracovníkov, ktorí majú manažérsku zodpovednosť. Všetky rozhodnutia týkajúce sa týchto záležitostí sa budú robiť demokraticky.

Vo väčších fabrikách bude nevyhnutné rozdeliť kompetencie. Zvyčajným riešením všeobecného problému demokracie je reprezentatívnosť. Väčšina podnikov bude mať volené zamestnanecké rady. Manažment nemenuje štát a ani spoločenstvá akcionárov (ktoré v e.d. neexistujú).

Dôležitá praktická otázka vyplýva z jednej zásadnej veci – nevyhnutnosti poskytnúť správnu vyváženosť medzi manažérskou zodpovednosťou a autonómiou. Zodpovednosť bez autonómie vyvoláva bojazlivosť a paralyzuje schopnosti; autonómia bez povinnosti prináša despotizmus. Manažéri potrebujú primeranú autonómiu, aby mohli efektívne riadiť, ale nie až takú veľkú, aby mohli zneužívať pracovnú silu vo svoj prospech. Bez ohľadu ako fungujú vnútorné štruktúry, bezprostredná moc pochádza od zamestnancov podniku – jedna osoba, jeden hlas.

Pracovníci budú kontrolovať výrobný proces, nebudú ale vlastniť výrobné prostriedky. Tie sa považujú za kolektívne vlastníctvo spoločnosti. Pracovníci majú právo riadiť podniky, čo najúčelnejšie využívať základné prostriedky a rozdeľovať si medzi sebou celý čistý zisk.

 

Spoločenské vlastníctvo výrobných prostriedkov sa prezentuje dvomi spôsobmi:

– Všetky firmy musia platiť dane zo základných prostriedkov, tie pôjdu do spoločenských investičných fondov. Pracujúci si v skutočnosti prenajímajú základné prostriedky od spoločnosti.

– Firmy sú povinné zachovávať hodnotu kapitálových účastín, ktoré im boli zverené. Musia udržiavať odpisový fond. Časť peňazí ostane bokom na opravy alebo na nahradenie existujúcich výrobných prostriedkov.

 

Ak sa podnik ocitne v hospodárskych ťažkostiach, zamestnanci môžu slobodne pristúpiť k reorganizácii jeho vybavenia, alebo si hľadať prácu inde. Nesmú predať kapitálové účastiny a výnos použiť ako príjem; výnos môže ísť len na nákup dodatočných výrobných prostriedkov. Firma ale môže znížiť svoju kapitálovú základňu, aby platila nižšie dane, tým že predá niektoré výrobné prostriedky. Zisk ale pôjde do národného investičného fondu, nie pracujúcim, pretože ide o vlastníctvo celej spoločnosti. V prípade, že firma nevytvorí stanovené minimum na obyvateľa, ktoré sa v podmienkach ekonomickej demokracie rovná minimálnej mzde, je povinná vyhlásiť bankrot. Zamestnanci si musia hľadať zamestnanie inde.

Firmu fungujúcu v ekonomickej demokracii nemožno pokladať za vec, ktorú sa dá predať alebo kúpiť, ale za spoločenstvo. Keď vstúpite do takéhoto podniku, dostanete plnoprávne občianstvo, máte zaručené právo na názor, rovnosť hlasov v rámci spoločenstva. Ak jednu firmu opustíte a prejdete do druhej, tieto Vaše práva sa jednoducho prenášajú. S právami je však spätá aj zodpovednosť, zodpovednosť platiť dane, zodpovednosť za správne využitie všetkých základných prostriedkov.

 

Viac o tejto téme sa môžte dozvedieť na mojej stránke uvedenej tu v zdroji.

Zdroj: http://ekonomickademokracia.blogspot.sk/

Pellegrini chce zo Smeru modernú sociálno-demokratickú stranu. Čo to v skutočnosti znamená?

08.05.2020

Článok pôvodne vyšiel na webe dvadva.sk. Odkedy Peter Pellegrini prvý raz verejne vyhlásil, že sa chce uchádzať o predsednícku stoličku v strane Smer, viac krát zopakoval, že chce zo Smeru „modernú sociálnu demokraciu“. Diabol sa skrýva v detailoch a mnoho voličov Smeru si pravdepodobne neuvedomuje, čo znamená spojenie moderná sociálno-demokratická strana. Otázkou [...]

Kritika liberálnej demokracie

30.09.2019

Všeobecná deklarácia ľudských práv bola vyhlásená valným zhromaždením OSN v roku 1948, ako spoločný cieľ pre všetký štáty. Tento cieľ predstavuje postupnými vnútroštatnými aj medzinárodnými opatreniami zabezpečiť všeobecné a účinné naplnenie všetkých bodov z deklarácie. Všetky štáty, v ktorých je v súčasnosti politický systém liberálnej [...]

Súčasné problémy ľavice a snaha o jej kompromitáciu

06.09.2016

Od porážky socializmu v roku 1989 sme svedkami neustálej kompromitácie ľavice a snahy o jej postupné zatlačenie do kúta. Prinášam môj krátky pohľad na tri hlavné oblasti, pri ktorých je vsúčasnosti ľavica kompromitovaná. 1. Neomarxizmus a snaha o jeho kompromitáciu Neomarxizmus je newspeak, ktorého cieľom je nás zmiasť a presvedčiť, že nám vládnu podľaMarxových [...]

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07, aktualizované: 12:33

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 59040x
Priemerná čítanosť článkov: 2460x

Autor blogu

Kategórie