Založ si blog

Pellegrini chce zo Smeru modernú sociálno-demokratickú stranu. Čo to v skutočnosti znamená?

Článok pôvodne vyšiel na webe dvadva.sk.

Odkedy Peter Pellegrini prvý raz verejne vyhlásil, že sa chce uchádzať o predsednícku stoličku v strane Smer, viac krát zopakoval, že chce zo Smeru „modernú sociálnu demokraciu“. Diabol sa skrýva v detailoch a mnoho voličov Smeru si pravdepodobne neuvedomuje, čo znamená spojenie moderná sociálno-demokratická strana.

Otázkou zostáva koľko voličov Smeru by sa stotožnilo s takouto zmenou a ďalej by ho volili.

Moderná sociálna demokracia

Strana Smer sa aj podľa názvu, aj podľa ukotvenia vo frakcii Európskych socialistov (Party of European Socialists; skr. PES/SPE) hlási k sociálnej demokracii. Avšak, tu treba prízvukovať, že strana Smer sa svojou politikou výrazne odlišuje od súčasných moderných sociálno-demokratických strán, ktoré sú bežné v Európe.

Moderné európske sociálno-demokratické strany sú v kultúrnych otázkach v kontraste ku strane Smer silne liberálne. Slangovo by sme ich kľudne mohli u nás označiť ako „slniečkárske strany„.

V hodnotových otázkach presadzujú témy: namiesto podpory tradičnej triednej (autenticky ľavicovej) politiky, občianskych a sociálnych práv naopak zdôrazňujú podporu post-moderných tém. Aboslútna priorita v podpore LGBT, liberálneho feminizmu, nekritického postoja k imigrácii a napokon absurdné diskusie o tzv. nových pohlaviach.

V tomto kontexte môžme Ficov výrok, keď povedal, že odmieta akékoľvek slniečkárstvo, chápať ako odpoveď Pellegrinimu na jeho modernú sociálno demokratickú stranu.

Je Pellegrini „slniečkar“?

Politickú analýzu Pellegriniho sa nedá veľmi určiť v ideologickej rovine, keďže, ako som už viac krát uviedol, Pellegrini je skôr technokratický politik, zameraný na technické riešenia, nie na ideológiu. Čiže, vedel by sa uplatniť aj v strane modernej sociálno-demokratickej.

Ak chceme Pellegriniho posúdiť objektívnejšie, je lepšie vychádzať z jeho histórie, ako pôsobil, ako kariérne rástol a hlavne s akými ľuďmi najbližšie spolupracuje.

Krátky Pellegriniho politický vývoj

Pellegrini bol dlho v strane nevýrazným politikom. Začínal ako asistent poslanca Ľubomíra Vážneho. Od roku 2006 bol poslancom v parlamente. Po voľbách v roku 2012 pôsobil ako tajomník na ministerstve financií.

Prvý raz sa výraznejšie preslávil, keď sa stal ministrom školstva v roku 2014. V novembri 2014 nahradil na poste predsedu parlamentu odstupujúceho Pavla Pašku. Po voľbách v roku 2016 sa stal podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu. Po protestoch za Slušné Slovensko dosiahol vrchol svojej politickej kariéry a stal sa v roku 2018 predsedom vlády.

Pellegriniho úspechy sú evidentne späté so stranou Smer, ktorej vďačí za svoju politickú kariéru. Na druhej strane mu treba uznať, že ako jeden z mála politikov si postupne prešiel rôznymi pozíciami, čoho by nebol dosiahol bez vlastných schopností.

Pellegriniho ľudia

Krídlo Petra Pellegriniho v strane Smer je z politologického hľadiska špecifické jemným sociálnym liberalizmom, no až extrémnym politickým centrizmom a zdôrazňovaním priateľstva so Spojeným štátmi Americkými a Európskou úniou (v médiách je to komunikované ako tzv. transatlantická orientácia).

Zásadná otázka však znie, chce ľavicový volič ľavicovú stranu, ktorá bude napomáhať k budovaniu jednostrannej orientácie?

Je všeobecne známe aj to, že Pellegrini bol v strane dlho zaraďovaný do frakcie zvanej V4 spolu s Kažimírom, Žigom a Glváčom. Čo bolo najviac neoliberálne a pro-podnikateľské krídlo strany.

Kmec ako príkad

Najlepšie by sa Pellegriniho politické zaradenie pre voličov strany Smer dalo charakterizovať na príklade jeho v súčasnosti blízkeho človeka, Kmeca.

Je Kmec agentom pro-amerických záujmov v ľavicovej strane?

Pomenovanie pro-americký mopslík dokonale sedí na ľudí, ktorí plnia nekriticky záujmy ambasády Spojených štátov Amerických. Medzi týchto ľudí možno zaradiť bývalého prezidenta Andreja Kisku, súčasného ministra Jaroslav Naďa, člena klubu rotariánov Martina Klusa, fanatického antikomunistu Petra Osuského, súčasného nekriticky pro-amerického ministra Korčoka alebo bývalého ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka.

Lajčák sa už natoľko zdiskreditoval svojimi vyslovene proti-národnými postojmi a extrémnou formou kolaborácie so záujmami ambasády Spojených štátov Amerických, že pro-americké krídlo v Smere dosadilo zdanlivo nového človeka, Petra Kmeca. Peter Kmec už v roku 2018 prehlásil: „SR sa má orientovať smerom k európskym a transatlantickým štruktúram.

Čo to v skutočnosti znamená? Tieto pekné frázy v skutočnosti znamenajú nekritické verklikovanie záujmov elít a mocností. Je faktom, ktorý netreba dokazovať, že občania Slovenskej republiky si neprajú konfliktný postoj s Ruskou federáciou a Čínou.

Napriek tomu sú na Slovensku politici, ktorí podporujú militarizáciu spoločnosti a nenávistné postoje voči Rusku a Číne. Dokonca aj také Aktuality.sk priznali, že Slováci nedôverujú Spojeným štátom, a že k Rusku máme najbližšie.

…Celý článok aj s priloženými obrázkami a videjkami si môžte pohodlnejšie prečítať na tomto odkaze

 

Kritika liberálnej demokracie

30.09.2019

Všeobecná deklarácia ľudských práv bola vyhlásená valným zhromaždením OSN v roku 1948, ako spoločný cieľ pre všetký štáty. Tento cieľ predstavuje postupnými vnútroštatnými aj medzinárodnými opatreniami zabezpečiť všeobecné a účinné naplnenie všetkých bodov z deklarácie. Všetky štáty, v ktorých je v súčasnosti politický systém liberálnej [...]

Súčasné problémy ľavice a snaha o jej kompromitáciu

06.09.2016

Od porážky socializmu v roku 1989 sme svedkami neustálej kompromitácie ľavice a snahy o jej postupné zatlačenie do kúta. Prinášam môj krátky pohľad na tri hlavné oblasti, pri ktorých je vsúčasnosti ľavica kompromitovaná. 1. Neomarxizmus a snaha o jeho kompromitáciu Neomarxizmus je newspeak, ktorého cieľom je nás zmiasť a presvedčiť, že nám vládnu podľaMarxových [...]

Slovenská pôda patrí nám!

03.08.2016

DAV/ (čítaj DAV DVA) je proti schváleniu možnosti predaja slovenskej pôdy do zahraničných rúk. Cieľom vytvorenia potravinovej závislosti krajiny na dovoze potravín je jej politické ovládanie – žiadna vláda nie je totiž schopná čeliť hladu alebo nedostatkom v zásobovaní potravinami! V situácii stupňovaného vojenského napätia je Slovensko bez fungujúceho [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00, aktualizované: 08:19

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 59052x
Priemerná čítanosť článkov: 2461x

Autor blogu

Kategórie