Založ si blog

Kritika liberálnej demokracie

 

Všeobecná deklarácia ľudských práv bola vyhlásená valným zhromaždením OSN v roku 1948, ako spoločný cieľ pre všetký štáty. Tento cieľ predstavuje postupnými vnútroštatnými aj medzinárodnými opatreniami zabezpečiť všeobecné a účinné naplnenie všetkých bodov z deklarácie.

 

Všetky štáty, v ktorých je v súčasnosti politický systém liberálnej demokracie sa ku cieľom deklarácie hlásia.

 

Táto medzinárodná deklarácia obsahuje viacero zaujímavých sociálnych práv, ktorých naplnenie by predstavovalo zabezpečenie sociálne spravodlivej spoločnosti pre všetkých.

 

E-Book – KRITIKA liberálnej demokracie – https://davdva.sk/wp-content/uploads/2019/09/KRITIKA-liber%C3%A1lnej-demokracie.pdf

 

V priloženom e-Booku analyzujem, jednotlivé práva uvedené v deklarácii, ktoré ešte nie sú zabezpečené pre všetkých občanov spoločnosti. Taktiež sa zamýšľam nad otázkou, či je vôbec možné naplnenie celého znenia všeobecnej deklarácie v rámci súčasného politického zriadenia, čiže liberálnej demokracie.

 

Mnohé z článkov z uvedenej deklarácie, ktoré nie sú v realite zabezpečené pre každého občana spoločnosti sú taktiež základné ľudské potreby, ako napríklad právo na bývanie, právo na lekársku starostlivosť, na potravu, prácu a ďalšie.

 

Všeobecná deklarácia ľudských práv má tridsať článkov. Väčšina z nich sa aj reálne uplatňuje v krajinách s politickýcm systémom liberálnej demokracie.

 

Vo vyššie priložemom dokumente sa zameriavam konkrétne na tie, ktoré sa neuplatňujú univerzálne pre každého člena spoločnosti.

 

Zhrnutie bodov

Nasledujúce body sú všeobecné zhrnutie vyššie rozpísaných článkov, ktoré sa v súčasnosti nedodržujú v rámci liberálnej demokracie. Toto sú tie práva, na ktoré je potrebné sa zamerať v rámci modelovania sociálne spravodlivej spoločnosti:

 

PRÁVO NA BÝVANIE
PRÁVO NA PRÁCU A SPRAVODLIVÚ ODMENU
PRÁVO NA BEZPLATNÚ LEKÁRSKU STAROSTLIVOSŤ
PRÁVO NA SOCIÁLNE ZABEZPEČENIE
PRÁVO NA KULTÚRNY A UMELECKÝ ROZVOJ
PRÁVO NA BEZPLATNÉ VZDELANIE
PRÁVO NA OCHRANU RODINY
PRÁVO NA POTRAVINOVÚ SEBESTAČNOSŤ
PRÁVO NA SLOBODU ŠÍRENIA INFORMÁCIÍ
PRÁVO NA SPRAVODLIVÝ SPOLOČENSKÝ PORIADOK

 

Práva v tejto deklarácii nie sú právne záväzné, aj keď sa veľa z nich už dostalo do rôznych právnych sústav mnohých štátov. Na druhej strane sú vynikajúcim politickým návodom, ako dospieť ku sociálne spravodlivej spoločnosti.

 

Originálny článok aj s podcastom: https://davdva.sk/kritika-liberalnej-demokracie/

 

Dávid Diczházy

Pellegrini chce zo Smeru modernú sociálno-demokratickú stranu. Čo to v skutočnosti znamená?

08.05.2020

Článok pôvodne vyšiel na webe dvadva.sk. Odkedy Peter Pellegrini prvý raz verejne vyhlásil, že sa chce uchádzať o predsednícku stoličku v strane Smer, viac krát zopakoval, že chce zo Smeru „modernú sociálnu demokraciu“. Diabol sa skrýva v detailoch a mnoho voličov Smeru si pravdepodobne neuvedomuje, čo znamená spojenie moderná sociálno-demokratická strana. Otázkou [...]

Súčasné problémy ľavice a snaha o jej kompromitáciu

06.09.2016

Od porážky socializmu v roku 1989 sme svedkami neustálej kompromitácie ľavice a snahy o jej postupné zatlačenie do kúta. Prinášam môj krátky pohľad na tri hlavné oblasti, pri ktorých je vsúčasnosti ľavica kompromitovaná. 1. Neomarxizmus a snaha o jeho kompromitáciu Neomarxizmus je newspeak, ktorého cieľom je nás zmiasť a presvedčiť, že nám vládnu podľaMarxových [...]

Slovenská pôda patrí nám!

03.08.2016

DAV/ (čítaj DAV DVA) je proti schváleniu možnosti predaja slovenskej pôdy do zahraničných rúk. Cieľom vytvorenia potravinovej závislosti krajiny na dovoze potravín je jej politické ovládanie – žiadna vláda nie je totiž schopná čeliť hladu alebo nedostatkom v zásobovaní potravinami! V situácii stupňovaného vojenského napätia je Slovensko bez fungujúceho [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 58552x
Priemerná čítanosť článkov: 2440x

Autor blogu

Kategórie