Založ si blog

Súčasné problémy ľavice a snaha o jej kompromitáciu

6904636838_951668422d_cOd porážky socializmu v roku 1989 sme svedkami neustálej kompromitácie ľavice a snahy o jej postupné zatlačenie do kúta. Prinášam môj krátky pohľad na tri hlavné oblasti, pri ktorých je vsúčasnosti ľavica kompromitovaná.

1. Neomarxizmus a snaha o jeho kompromitáciu

Neomarxizmus je newspeak, ktorého cieľom je nás zmiasť a presvedčiť, že nám vládnu podľaMarxových teórií, že žijeme v nejakomneokomunizme a potrebujeme konečne nastoliť ten pravý kapitalizmus: súkromné nemocnice, súdy, políciu, sprivatizované slnko, vzduch, či dážď!

Žijeme snáď v ekonomike podľa Marxových teórii? Alebo žijeme v systéme, kde vládne kapitál (vkapitalizme)?

2. Kultúrny vs. klasický marxizmus

Veľkým problémom súčasnej ľavice je snaha o nahradenie klasického marxizmu kultúrnymmarxizmom. Tieto dva názvy možno podobne znejú, ale reprezentujú úplne odlišné ideológie.

Klasický marxizmus videl triedny konflikt ako rozpor medzi buržoáziou a proletariátom, medzimajetnými a nemajetnými.

Kultúrny marxizmus vidí stret medzi utlačovateľmi a utlačovanými, medzi privilegovanými azbytkom. Pracujúca trieda bola nahradená menšinami. Väčšinová spoločnosť je typicky definovanáako privilegovaná a despotická, zatiaľ čo menšiny diskriminované a utlačované. Napríkladheterosexuáli, belosi, hlavne bieli muži alebo kresťania utlačovatelia. Riešením v rámcikultúrneho marxizmu je napríklad podpora LGBTI, rasovej rôznorodosti alebo islamu. Pre ideológiukultúrneho marxizmu je úcta k tradičnej rodine, kresťanstvu, lipnutie k tradičným rolám muža a ženy alebo láska k vlasti patologický jav. Rozdielne názory popisované ako iracionálny strachalebo fóbia. Napríklad, ak sa niekto cíti nepríjemne v prevažne moslimskej štvrti, je islamofób, ktopreferuje život medzi kultúrne a etnicky podobnými ľuďmi, je „nemorálnyalebo trpí „fóbiami. Alekeď naopak predstavitelia menšín žijúci v západných krajinách presadzujú život v rovnorodejoblasti, nie je to žiadna nemorálnosť ani fóbia, ale prosto multikulturalizmus.

Riešenie klasického marxizmu je spoločnosť, kde majú všetci jednotlivci zabezpečené materiálnepotreby a z toho vyplýva aj všeobecná rovnosť, ktorá bude v tejto spoločnosti samozrejmá, lebobude vyplývať z organizácie výroby a materiálnej základne. Organizácia výrobných vzťahov určujecelú spoločnosť.

Riešením kultúrneho marxizmu len večné nesváry medzi stále užšie definovanými menšinovými skupinami, ktoré nutne produkuje kapitalistická spoločnosť. Jediným zmysluplným dôvodom jeho širokého uplatnenia je zničenie tradičnej európskej kultúry.

3. Slniečkari“, ľavicoví liberáli

Spájanie slniečkarov s ľavicou je len snaha o ďalšiu kompromitáciu ľavice.

Ľavicoví liberáli nie ľavičiari (ľavicový je len prípona k liberálom), patria k liberálom (samozrejmenie všetci liberáli musia byť nutne slniečkari), keďže hlavné, čo presadzujú, je ochrana ľudskýchpráv a nie boj za práva pracujúcich.

Takisto otázka, či má byť ľavica priklonená na stranu liberálov alebo na stranu konzervatívcov jezbytočná, tri hlavné politické smery, nie dva: konzervatívny, liberálny a socialistický.

Záver: Ľavica sa musí dôsledne odlíšiť od liberálov, odmietnúť ideológiu kultúrneho marxizmu avrátiť sa k hlavným pilierom klasického marxizmu, k triednemu boju a snahám o zmenu systému.

Dávid Diczházy

Pellegrini chce zo Smeru modernú sociálno-demokratickú stranu. Čo to v skutočnosti znamená?

08.05.2020

Článok pôvodne vyšiel na webe dvadva.sk. Odkedy Peter Pellegrini prvý raz verejne vyhlásil, že sa chce uchádzať o predsednícku stoličku v strane Smer, viac krát zopakoval, že chce zo Smeru „modernú sociálnu demokraciu“. Diabol sa skrýva v detailoch a mnoho voličov Smeru si pravdepodobne neuvedomuje, čo znamená spojenie moderná sociálno-demokratická strana. Otázkou [...]

Kritika liberálnej demokracie

30.09.2019

Všeobecná deklarácia ľudských práv bola vyhlásená valným zhromaždením OSN v roku 1948, ako spoločný cieľ pre všetký štáty. Tento cieľ predstavuje postupnými vnútroštatnými aj medzinárodnými opatreniami zabezpečiť všeobecné a účinné naplnenie všetkých bodov z deklarácie. Všetky štáty, v ktorých je v súčasnosti politický systém liberálnej [...]

Slovenská pôda patrí nám!

03.08.2016

DAV/ (čítaj DAV DVA) je proti schváleniu možnosti predaja slovenskej pôdy do zahraničných rúk. Cieľom vytvorenia potravinovej závislosti krajiny na dovoze potravín je jej politické ovládanie – žiadna vláda nie je totiž schopná čeliť hladu alebo nedostatkom v zásobovaní potravinami! V situácii stupňovaného vojenského napätia je Slovensko bez fungujúceho [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 58912x
Priemerná čítanosť článkov: 2455x

Autor blogu

Kategórie