Založ si blog

Pilpa – zamestnanecká fabrika z juhu Francúzska

Pilpa bola firma s bohatou, vyše štyridsatrocnou históriou, ktorá v Carcassonne, (nedaleko Narbonne, južné Francúzsko) vyrábala zmrzlinu. Patrila k obrovskému polnohospodárskemu spolocenstvu 3A, pre ktoré bola výroba zmrzliny iba jednou z oblastí pôsobenia, okrem nich ku nim patril napríklad aj velký francúzsky obchodný retazec Carrefour. V septembri 2011 však 3A kvôli financným tažkostiam Pilpu predala.

scop_pilpa_victoire_hd3fran_1

O firmu sa zacal zaujímat výrobca zmrzliny R&R (patriaci pod americký investicný fond Oaktree Capital Management), ten však známu obchodnú znacku chcel iba vyvlastnit, co by mu pridalo na hodnote (navyše investicný fond beztak plánoval predaj R&R v apríli 2013). V júli 2012 R&R ohlásil, že Pilpa sa bude zatvárat a výroba bude premiestnená, co pre 113 zamestnancov znamenalo prepustenie. Robotníci odporovali, okupovali závod a zacali organizovat hnutie solidarity. Ich cielom bola záchrana výrobnej fabriky.

Pracovníci nastavili 24-hodinový dohlad nad továrnou, aby zabránili vlastníkovi demontovat závod a odstránit jeho zariadenie. V decembri 2012 získali pracovníci prehlásenie súdu, ktoré uvádzalo, že navrhnutý plán ochrany pracovných miest od R&R a vyplácania výpovedi je „neprimeraný“. Kým R&R formuloval nový návrh, 27 pracovníkov sa dohodlo na novom pláne premenit bývalú fabriku Pilpa na zamestnancami vlastnenú a zamestnancami kontrolovanú kooperatívu s novým názvom – La Fabrique du Sud (Fabrika z juhu).

Nový majitel R&R na jar 2013 nakoniec súhlasil s vyplatením odstupného pre všetkých zamestnancov vo výške od 14 do 37 mesacných výplat a 6000 eur na preškolenie. Okrem toho súhlasil, že zaplatí družstvu viac ako 1 milión € na financnú a technickú pomoc pre výcvik zamestnancov a analýzu trhu a odovzdá stroje pre jednú výrobnú linku s podmienkou, že Fabrika z juhu nebude fungovat na rovnakom trhu. Obec Carcassone sa dohodla na kúpe pozemku, na ktorom je továren postavená. Rachid Ait Ouaka, zakladajúci clen družstevnej samosprávy, vysvetluje, že požiadavky nového majitela neboli problémom:

„Budeme vyrábat zmrzlinu a jogurty, oboje šetrné k životnému prostrediu a vyššej kvality. Budeme používat iba regionálne ingrediencie – od mlieka po ovocie – a tiež distribuovat naše výrobky lokálne. Zároven budeme udržiavat ceny pre spotrebitelov na co najnižšej úrovni. Nebudeme produkovat 23 miliónov litrov rocne ako to robila Pilpa, ale iba 2-3 miliónov litrov, ktoré môžeme rozdelit lokálne. Zároven sa znížil aj pocet pracovníkov – z pôvodných ostalo len 21, pretože sme museli investovat ešte viac penazí do družstva, pricom nie všetci chceli riskovat.“

Viac podobných clánkov nájdete na stránke http://ekonomickademokracia.blogspot.sk/

Pellegrini chce zo Smeru modernú sociálno-demokratickú stranu. Čo to v skutočnosti znamená?

08.05.2020

Článok pôvodne vyšiel na webe dvadva.sk. Odkedy Peter Pellegrini prvý raz verejne vyhlásil, že sa chce uchádzať o predsednícku stoličku v strane Smer, viac krát zopakoval, že chce zo Smeru „modernú sociálnu demokraciu“. Diabol sa skrýva v detailoch a mnoho voličov Smeru si pravdepodobne neuvedomuje, čo znamená spojenie moderná sociálno-demokratická strana. Otázkou [...]

Kritika liberálnej demokracie

30.09.2019

Všeobecná deklarácia ľudských práv bola vyhlásená valným zhromaždením OSN v roku 1948, ako spoločný cieľ pre všetký štáty. Tento cieľ predstavuje postupnými vnútroštatnými aj medzinárodnými opatreniami zabezpečiť všeobecné a účinné naplnenie všetkých bodov z deklarácie. Všetky štáty, v ktorých je v súčasnosti politický systém liberálnej [...]

Súčasné problémy ľavice a snaha o jej kompromitáciu

06.09.2016

Od porážky socializmu v roku 1989 sme svedkami neustálej kompromitácie ľavice a snahy o jej postupné zatlačenie do kúta. Prinášam môj krátky pohľad na tri hlavné oblasti, pri ktorých je vsúčasnosti ľavica kompromitovaná. 1. Neomarxizmus a snaha o jeho kompromitáciu Neomarxizmus je newspeak, ktorého cieľom je nás zmiasť a presvedčiť, že nám vládnu podľaMarxových [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 58894x
Priemerná čítanosť článkov: 2454x

Autor blogu

Kategórie