Založ si blog

Spolupráca namiesto konkurencie

Konkurencia je zákon džungle, spolupráca je znakom spoločnosti.

 

Chceš byť úspešný a mať veľa peňazí? Musíš sa vedieť predať. Musíš na sebe tvrdo pracovať a uspieť na trhu.

Toto sú známe frázy dnešnej doby. Elity v nás pestujú súťaživosť a túžbu stať sa kráľom džungle. Hovoria, že každý môže byť úspešný. Podnecujú v nás egoizmus a individualizmus. Postupne vzniká veľká skupina jednotlivcov v dave. Každý za seba, každý proti všetkým.

 

Šancu uspieť má každý, len nie všetci…
Vážne si myslíte, že keď budete so všetkými ostatnými súťažiť, že sa presadíte a budete mať lepšie? Máte skutočne rovnaké šance uspieť ako tí, ktorí už sú zabehnutí? Novodobí motivátori nás dennodenne presviedčajú, že sa to dá. Ukazujú nám príbehy bohatých, ktorí zažili mnoho pádov, ale vždy vstali, šli ďalej a nakoniec uspeli. Áno, lenivý človek nebude úspešný s tým súhlasím, ale je to fakt také čiernobiele? A čo keď sú to práve výnimky potvrdzujúce pravidlo? Kasínový kapitalizmus predsa potrebuje aj svojich víťazov, aby nalákal ďalších zákazníkov.

 

Čo je vlastne výhodné pre ľudí, ktorí nás poučujú? Čo by ste vy robili, keby ste boli na ich mieste?Bolo pre by Vás lepšie, presviedčať ľudí nech medzi sebou súperia alebo aby sa spojili? Aby začali spolupracovať?

Pravda je taká, že dnešná doba sa už posunula. Dnešný svet nepatrí osvieteným podnikateľom, ktorý sa neboja a riskujú. Dnes je doba veľkých korporácii a obchodných sietí. Veľké ryby nenechajú miesto malým. Môžete s nimi súperiť, ale je už malá možnosť uspieť.

Práve dnes je potrebné sa spájať a nie proti sebe bojovať! Sami máte malú šancu uspieť, ale spolu máme veľkú. Spolupráca je najvyššou formou konkurencie. Keď začnú ľudia ťahať za jeden povraz a nie proti sebe, dokážu viac.

 

Ako na to?

Dnes je doba ešte postavená na individualizme, ľudia majú natlačený do hláv egoizmus a konkurenciu. Ale nič nie je stratené, chce to čas, postupné kroky. Ak zamestnanci budú držať spolu a nie súťažiť na trhu práce medzi sebou, dosiahnu viac. Ak sa budú firmy podporovať medzi sebou v komunitách, dosiahnu viac. Ak chcete podnikať, je lepšie si vybrať družstvo ako s.r.o. V družstve ľudia spolupracujú, robia na svojom a nikto na nich nezarába. V kolektíve, kde všetci majú spoločný cieľ a rovnaké práva, vzniká synergický efekt, pri ktorom 2 + 2 = 5.

 

Viac podobných článkov o zamestnaneckých samosprávach nájdete na stránke http://ekonomickademokracia.blogspot.sk/

Pellegrini chce zo Smeru modernú sociálno-demokratickú stranu. Čo to v skutočnosti znamená?

08.05.2020

Článok pôvodne vyšiel na webe dvadva.sk. Odkedy Peter Pellegrini prvý raz verejne vyhlásil, že sa chce uchádzať o predsednícku stoličku v strane Smer, viac krát zopakoval, že chce zo Smeru „modernú sociálnu demokraciu“. Diabol sa skrýva v detailoch a mnoho voličov Smeru si pravdepodobne neuvedomuje, čo znamená spojenie moderná sociálno-demokratická strana. Otázkou [...]

Kritika liberálnej demokracie

30.09.2019

Všeobecná deklarácia ľudských práv bola vyhlásená valným zhromaždením OSN v roku 1948, ako spoločný cieľ pre všetký štáty. Tento cieľ predstavuje postupnými vnútroštatnými aj medzinárodnými opatreniami zabezpečiť všeobecné a účinné naplnenie všetkých bodov z deklarácie. Všetky štáty, v ktorých je v súčasnosti politický systém liberálnej [...]

Súčasné problémy ľavice a snaha o jej kompromitáciu

06.09.2016

Od porážky socializmu v roku 1989 sme svedkami neustálej kompromitácie ľavice a snahy o jej postupné zatlačenie do kúta. Prinášam môj krátky pohľad na tri hlavné oblasti, pri ktorých je vsúčasnosti ľavica kompromitovaná. 1. Neomarxizmus a snaha o jeho kompromitáciu Neomarxizmus je newspeak, ktorého cieľom je nás zmiasť a presvedčiť, že nám vládnu podľaMarxových [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 58545x
Priemerná čítanosť článkov: 2439x

Autor blogu

Kategórie