Založ si blog

Ekonomická demokracia ako alternatíva ku kapitalizmu

Kapitalizmus naráža na svoje limity. Neobmedzený ekonomický rast vo svete s obmedzenými zdrojmi proste nie je možný. Globalizácia svetových trhov tiež naráža. Už proste niet sa kam ďalej rozpínať, všetky trhy sú už obsadené. A to nehovorím o nadchádzajúcej automatizácii práce.

Hrozí nám globálny krach alebo nájdeme udržateľnú alternatívu? Spravodlivý ekonomický model?

 

Mnoho popredných svetovo uznávaných ekonómov, mimo iného aj držitelia nobelovej ceny ako: Paul Krugman, Amartya Sen, Joseph Stiglitz a iný, sa začínajú vyjadrovať, že kapitalizmus je už vo svojej záverečnej fáze, alebo že žijeme v post-kapitalistickej dobe. A dôvod, prečo ešte nenastúpil nový systém je ten, že žiadna teória sa nedostala do pozície reálnej alternatívy vo veľkom rozsahu. Čo s tým? Čakajú nás časy opakujúcich sa ekonomických kríz, sociálnych nepokojov alebo dokonca vojen?

 

Kapitalizmus ako taký dokázal nahromadiť veľké bohatstvo a pre vonkajšieho pozorovateľa sa môže javiť ako úspešný systém. Problém však nastáva pri rozdeľovaní dosiahnutého zisku. Prerozdeľovanie je veľmi nespravodlivé, lebo úzka skupina vlastníkov si berie čoraz väčšiu časť zisku na úkor pracujúcich. Výplaty zamestnancov nestúpajú rovnomerne so zvyšujúcou sa produktivitou ich práce. Nožnice medzi bohatými a chudobnými sa stále roztvárajú. Tento problém kapitalizmus nedokázal riešiť a čím ďalej sa to viac a viac prehlbuje. Dokonca sme opäť svedkami výrazného vykorisťovania práce v zaostalých krajinách kde ľudia pracujú v neľudských podmienkach pre medzinárodné korporácie.

 

Potrebovali by sme spravodlivejší systém, ktorý by bol minimálne tak efektívny, možno aj efektívnejší. Systém kde by nedochádzalo ani k minimálnemu vykorisťovaniu práce a v ktorom by sa celkový hospodársky rast v krajine a spoločenská nadvýroba spravodlivo rozdeľovala medzi čo najväčší počet ľudí. Tým by sa zmenšili majetkové a regionálne rozdiely. Investície by sa nevytvárali na súkromných burzách, ľudia by spoločne rozhodovali, do čoho investovať. V zamestnaní by ľudia demokraticky spolurozhodovali a podieľali sa na hospodárskom výsledku.

 

Systém ktorý tu jemne naznačujem už existuje. Existuje nielen v teoretickej rovine, ale v niektorých častiach sveta aj v praktickej. Ekonomická demokracia je skutočne spravodlivý systém, demokratický a omnoho efektívnejší ako súčasný kapitalizmus. Je to komplexný systém na ktorého opis jeden článok nestačí. Preto budem postupne uverejňovať články o ekonomickej demokracii.

 

Zdroj: http://ekonomickademokracia.blogspot.sk/

Pellegrini chce zo Smeru modernú sociálno-demokratickú stranu. Čo to v skutočnosti znamená?

08.05.2020

Článok pôvodne vyšiel na webe dvadva.sk. Odkedy Peter Pellegrini prvý raz verejne vyhlásil, že sa chce uchádzať o predsednícku stoličku v strane Smer, viac krát zopakoval, že chce zo Smeru „modernú sociálnu demokraciu“. Diabol sa skrýva v detailoch a mnoho voličov Smeru si pravdepodobne neuvedomuje, čo znamená spojenie moderná sociálno-demokratická strana. Otázkou [...]

Kritika liberálnej demokracie

30.09.2019

Všeobecná deklarácia ľudských práv bola vyhlásená valným zhromaždením OSN v roku 1948, ako spoločný cieľ pre všetký štáty. Tento cieľ predstavuje postupnými vnútroštatnými aj medzinárodnými opatreniami zabezpečiť všeobecné a účinné naplnenie všetkých bodov z deklarácie. Všetky štáty, v ktorých je v súčasnosti politický systém liberálnej [...]

Súčasné problémy ľavice a snaha o jej kompromitáciu

06.09.2016

Od porážky socializmu v roku 1989 sme svedkami neustálej kompromitácie ľavice a snahy o jej postupné zatlačenie do kúta. Prinášam môj krátky pohľad na tri hlavné oblasti, pri ktorých je vsúčasnosti ľavica kompromitovaná. 1. Neomarxizmus a snaha o jeho kompromitáciu Neomarxizmus je newspeak, ktorého cieľom je nás zmiasť a presvedčiť, že nám vládnu podľaMarxových [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 58880x
Priemerná čítanosť článkov: 2453x

Autor blogu

Kategórie